20 views
Uncategorized

Ενημέρωση ασθενούς για την γαστροσκόπηση

Η γαστροσκόπηση είναι η καλύτερη εξέταση για τη διερεύνηση συμπτωμάτων που μπορεί να οφείλονται σε κάποια πάθηση του οισοφάγου, του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου γιατί δίνει τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης και επιβεβαίωσης με λήψη βιοψιών. Είναι εξέταση ασφαλής και σύντομη (διαρκεί περίπου 5-15 λεπτά).

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ
Μη φοβάστε. Η γαστροσκόπηση είναι ανώδυνη εξέταση. Η δίοδος του γαστροσκοπίου από το φάρυγγα μπορεί να προκαλέσει τάση για έμετο αλλά αυτό αντιμετωπίζεται εύκολα με τη βοήθεια φαρμάκων.
Μη φάτε οποιαδήποτε τροφή και μην πιείτε έγχρωμα υγρά τουλάχιστον 7-9 ώρες πριν την εξέταση. Μικρή ποσότητα νερού μπορείτε να πιείτε μέχρι 2 ώρες πριν την εξέταση.
Ρωτήστε το γιατρό σας αν θα πάρετε κανονικά τα φάρμακά σας.

ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
Ο γιατρός θα έχει καταγράψει το ιστορικό σας και θα έχει δει τις εξετάσεις όταν σας έκλεισε το ραντεβού. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε αναπνευστικά, καρδιολογικά, νευρολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα, αλλεργίες και τα φάρμακα που τυχόν παίρνετε. Αναφέρετε αν έχετε προστάτη, γλαύκωμα, διαβήτη και αν παίρνετε ασπιρίνη, αντιαιμοπεταλιακά ή αντιπηκτικά φάρμακα.
Ο γιατρός θα σας εξηγήσει λεπτομερώς τη φύση της εξέτασης. Ρωτήστε τον αν έχετε κάποιες απορίες. Θα σας ζητηθεί να υπογράψετε το παρόν έντυπο συγκατάθεσης όπως γίνεται σε πολλές άλλες χώρες.

ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗΣ
Θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε, αν έχετε, τεχνητή οδοντοστοιχία, να βγάλετε τα γυαλιά σας, να χαλαρώσετε τη ζώνη σας και να ξαπλώσετε στο αριστερό σας πλάι.
Θα τοποθετηθεί ένας εύκαμπτος φλεβοκαθετήρας στο δεξί σας χέρι, ο οποίος θα παραμείνει σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης, ώστε να μπορεί να σας χορηγηθεί καταστολή (μέθη).
Σε ένα δάκτυλο του χεριού σας θα τοποθετηθεί μια συσκευή σαν μανταλάκι για να ελέγχονται οι σφυγμοί και η οξυγόνωση του αίματός σας κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
Αν κριθεί απαραίτητο θα σας χορηγηθεί οξυγόνο.
Ο γιατρός θα ψεκάσει το φάρυγγά σας με τοπικό αναισθητικό (ξυλοκαϊνη) και θα τοποθετήσει ανάμεσα στα δόντια σας ένα πλαστικό επιστόμιο που προστατεύει το γαστροσκόπιο από το δάγκωμα.
Στη συνέχεια  το γαστροσκόπιο, επαλειμμένο με λιπαντική ουσία, προωθείται μέσα από το επιστόμιο, στο πίσω μέρος του στόματος, στο φάρυγγα και από εκεί στον οισοφάγο, στο στόμαχο και στο δωδεκαδάκτυλο. Αναπνέετε αργά και βαθειά από τη μύτη και το στόμα.
Μετά από λίγα λεπτά ο γιατρός θα αποσύρει το όργανο και θα αφαιρέσει το επιστόμιο. Μη βιαστείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι μόνος σας, παρά μόνο μετά από την εντολή του γιατρού ή του νοσηλευτικού προσωπικού. Στο τέλος θα αφαιρεθεί ο φλεβοκαθετήρας.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ;
Η γαστροσκόπηση είναι ιδιαίτερα ασφαλής εξέταση. Σπάνια όμως μπορεί να προκληθεί ερεθισμός στο φάρυγγα που υποχωρεί μετά από μερικές ώρες. Σπανιότατα αναφέρεται εισρόφηση τροφών ή γαστρικών υγρών στους πνεύμονες που, αν συνοδεύεται από πυρετό, μπορεί να χρειαστεί αντιβίωση. Ιδιαίτερα μετά από επεμβατικούς χειρισμούς μπορεί να εμφανισθούν διάτρηση ή αιμορραγία που συνήθως σταματά από μόνη της ή από τον ενδοσκόπο.
Αν χορηγηθεί καταστολή (μέθη) μπορεί να προκληθεί παροδικός ερεθισμός στη φλέβα, αλλεργία στα χορηγούμενα ενδοφλέβια φάρμακα και, σπανιότατα, καρδιοαναπνευστικές επιπλοκές, ιδιαίτερα σε ασθενείς με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.
Μετά την εξέταση επικοινωνήστε με το γιατρό σας σε περίπτωση έντονου πόνου στην κοιλιά ή στο λαιμό, πυρετού και εμέτων.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ
Ο γιατρός θα σας δώσει τα αποτελέσματα της εξέτασης, θα σας ενημερώσει αν πήρε βιοψίες και πότε θα πάρετε τα αποτελέσματα των βιοψιών. Αν χρειάζεται, θα σας χορηγήσει θεραπεία. Ρωτήστε τον πότε μπορείτε να ξαναπάρετε τα καθημερινά σας φάρμακα. Συνεννοηθείτε αν και πότε θα γίνει επανάληψη της εξέτασης.

ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ
Καλό είναι να συνοδεύεστε από κάποιον ενήλικα.
Μην οδηγήσετε για 8 ώρες αν σας χορηγηθεί καταστολή.
Μην φάτε ή πιείτε για 1-2 ώρες μετά την εξέταση.
Μην πιείτε οινοπνευματώδη.

Σχετικά Άρθρα