488 views
ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΕΝΤΕΡΟΥ

ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ

Τι είναι η μικροσκοπική κολίτιδα; — Η μικροσκοπική κολίτιδα (ΜΚ) είναι μια κατάσταση που προκαλεί υδαρή διάρροια. Προσβάλλει το παχύ έντερο. Υπάρχουν δυο τύποι ΜΚ, η λεμφοκυτταρική κολίτιδα (ΛΚ) και η κολλαγονώδης κολίτιδα (ΚΚ). Και οι δυο τύποι προκαλούν τα ίδια συμπτώματα και αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.

Η ΜΚ εμφανίζεται όταν παρουσιάζεται φλεγμονή του παχέος εντέρου. Αλλά, οι γιατροί δεν γνωρίζουν πάντα τι προκαλεί αυτήν την φλεγμονή. Σε μερικές περιπτώσεις, η κατάσταση φαίνεται να προκαλείται από μια λοίμωξη του πεπτικού συστήματος. Σε άλλες περιπτώσεις, φαίνεται ότι προκαλείται από φάρμακα. Για παράδειγμα, μια ομάδα φαρμάκων που αποκαλούνται «μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα» ή «ΜΣΑΦ» για συντομία, μερικές φορές προκαλούν ΜΚ.

Η ΜΚ εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών. Αν και τα συμπτώματα είναι ενοχλητικά, η κατάσταση αυτή δεν είναι απειλητική για τη ζωή. Δεν οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα, όπως ο καρκίνος.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μικροσκοπικής κολίτιδας; — Η ΜΚ προκαλεί επεισόδια διάρροιας, η οποία είναι υδαρής και δεν περιέχει αίμα. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν 4 ως 9 υδαρείς κενώσεις ανά ημέρα, αλλά μερικοί έχουν ακόμη περισσότερες. Η διάρροια μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ως μήνες.

Μερικοί έχουν και άλλα συμπτώματα, πιο συχνά απώλεια βάρους, κοιλιακό πόνο ή αίσθημα έντονης κόπωσης.

Υπάρχει κάποια διαγνωστική εξέταση για την μικροσκοπική κολίτιδα; — Ναι. Ο γιατρός θα σας εξετάσει κλινικά και θα ζητήσει ορισμένες

εξετάσεις προκειμένου να αποκλείσει άλλα αίτια διάρροιας και να διαγνώσει την ΜΚ. Αυτές συνήθως είναι:
●Εξετάσεις αίματος
●Εξετάσεις κοπράνων
●Κολονοσκόπηση – Αυτή είναι μια εξέταση που επιτρέπει στον γιατρό να δει στο εσωτερικό του εντέρου σας. Ο γιατρός θα εισάγει δια του πρωκτού έναν λεπτό σωλήνα με κάμερα και φως στο άκρο του, τον οποίο θα προωθήσει στο παχύ έντερο για να το εξετάσει. Κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, ο γιατρός θα λάβει δείγματα από το τοίχωμα του εντέρου σας, τα οποία λέγονται βιοψίες. Οι βιοψίες θα σταλούν σε άλλον γιατρό (παθολογοανατόμος), ο οποίος θα τις εξετάσει στο μικροσκόπιο για να ελέγξει αν πάσχετε από μικροσκοπική κολίτιδα. Η βιοψία είναι η μοναδική εξέταση που μπορεί να απαντήσει αν πάσχετε από μικροσκοπική κολίτιδα.

Πώς αντιμετωπίζεται η μικροσκοπική κολίτιδα; — Η θεραπεία εξαρτάται από την συγκεκριμένη κατάσταη του κάθε ασθενούς και εξατομικεύεται. Συνήθως, συμπεριλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

●Αλλαγές στα φάρμακά σας – Αν ο γιατρός σας πιστεύει ότι τα συμπτώματά σας προκαλούνται από κάποιο φάρμακο που παίρνετε, θα σας συστήσει να το διακόψετε.
●Αντι-διαρροϊκά φάρμακα, όπως η λοπεραμίδη (εμπορική ονομασία: Imodium) – Αυτά τα φάρμακα μειώνουν τον αριθμό των κενώσεων που έχετε καθημερινά.
●Ένα στεροειδές φάρμακο που λέγεται βουδεσονίδη (εμπορική ονομασία: Budecol, Budenofalk) – Αυτό είναι διαφορετικό από τα στεροειδή που χρησιμοποιούν οι αθλητές και βοηθά στην υποχώρηση της φλεγμονής του παχέος εντέρου.

Αν αυτά τα φάρμακα δεν βοηθήσουν αρκετά στην υποχώρηση των συμπτωμάτων, ενημερώστε τον γιατρό σας. Υπάρχουν και άλλα φάρμακα ή θεραπείες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Μερικοί ασθενείς χρειάζονται μακροχρόνια αγωγή. Αυτό συμβαίνει διότι μερικές φορές τα συμπτώματα υποτροπιάζουν μετά τη διακοπή της θεραπείας.